Followers

Mar 7, 2017

Jodoh

Image result for jodoh


Assalammualaikum. 


Jodoh ni something yang kita tak boleh expect. Sama ada dia ade dekat dengan kita atau kita tak pernah sangka pon. By the way, jodoh ni barangkali boleh datang sama ada cepat, Lambat, cari atau tak cari tu belakang cerita. Bila dah namanya jodoh, it is something yang dah ditentukan untuk kita. Cewah ayat aku dah ahkak ahkak sangat. Hahaha.

Kalau untuk aku, I used to live my 26 years of life dengan konsep "berserah", "Ku terima apa adanya" and aku percaya dengan konsep berserah. Sebabnya aku malas nak cari and aku ade satu symptom "Love to be Alone" Kadang bila kau berseorangan tu. Tak semestinya kau tu menyedihkan. Bagi aku takde istilah sedih kecewa meratapi nasib pon dalam hal ni. Just enjoy your life. Dengan kawan-kawan, tengok drama korea ke. Best je sebenarnya kalau kau pandai bahagiakan diri sendiri! Serius talk. hahahahaha. Tapi sebenarnya simptom "Love to be Alone" ni sebenarnya built from your past experience such as "Broken heart" Dan sebagainya. Kakakaka.

Ciri-ciri Love to Be Alone
  1. Lebih suka duduk rumah dari keluar rumah
  2. Rasa bahagia bila spent time dengan diri sendiri
  3. Suka keluar sorang-sorang
Kalau untuk aku la, aku memang suka keluar sorang-sorang. lagi-lagi time shopping or  beli groceries. Aku lebih prefer pergi seorang diri. Sebab bagi aku time ni lah waktu utk "Me Time". Kau nak belek barang tu 3 jam ke 5 jam ke. Lantak. Takde orang tunggu takde orang peduli. And aku suka makan sorang-sorang jugak. Kadang pernah makan sorang2. Nanti mesti ade mata yang memerhati and riak muka dorang was like "Kesiannya dia sorang-sorang, takde kawan ke"

Like hello. Please jangan kesiankan saya! I totally enjoy my "Me Time" just bother of yourself okay?
Hahahaha. Tapi, jangan samakan "Love to be Alone" dengan Introvert tau. Sebab Introvert jenis pemalu yang suka berdiam diri and tak suka bergaul. But "Love to be alone" Kau ramah, suka bergaul, Suka bercakap, boleh je masuk dengan sesiapa anywhere at anytime. But in some moments you just want to have your own space. Alone. 

Kadang ada orang cakap "Aku tak boleh la sorang-sorang, Nanti rasa kosong, Bosan". Sebab tu lah Allah jadikan semua orang tu berbeza. Ade yang kita boleh buat. Orang lain tak boleh buat. 

Kadang sikap aku yang tak mencari and "Love to be Alone" ni buat mak aku risau. Sikit-sikit keluar ayat "Kau pergilah cari pakwe sana, umur dah berapa" Wah kemain ayat mak aku. Punyalah takut anak dia tak laku. Hahahahahaha. Maklumlah dia kawin masa umur 19 dulu. 

Btw, based on my entry dedulu (Jodoh Dan Pasangan hidup) wah! kemain kauuu. Umur 22 dah bercerita pasal jodoh and kau dah kenapa waeda? Hahahaha. Btw dalam entry tu macam akan jadi kenyataan je. Umur 27 kahwin! hahahaha. Doakan sis. Tak sangka dah 8 tahun berblogging. Walaupun on off on off. Tapi Blog ni tetap akan hidup as my bahan gelak bila scroll entry lelama. Sumpah rasa macam

"Ya Allah, Aku tulis macam ni ke dulu?"
"Bangangnya aku dulu"
"weh lempengnya entri dedulu"

Korang yang dah lama berblogging tu. Mesti akan rasa macam tu jugak kan? kan?Hahahaha. Normal la. Okay berbalik pada soal jodoh.

Dia macam ni tau. Your "path" will coming to you at the right place, in the right time with the right person. Don't rush but pray hard untuk dapatkan jodoh yang terbaik. Memang jodoh Allah yang tentukan. Tapi sebagai hambanya tak salah untuk kita berdoa untuk kebahagiaan diri. Paling penting. Kalau kita nak jodoh yang baik-baik. Kita pon kena jadi baik jugak. Sebab Allah ada berpesan "Jodoh yang baik hanya untuk orang yang baik baik"

And jangan risau, Allah dah susun cantik-cantik perjalanan hidup kita. Yang mana belum ada pasangan tu. Enjoy your moments. Enjoy your "Me Time" and the most important sabar. Your time will come right away to you. Soon. Allah knows better. Insya Allah.





"Have Faith"



2 comments:

NADIA vs BERON said...

Haha kita sama; love to be alone, it's such a bliss. Konsep berserah tu pun sama sebab malas nak fikir. MashaAllah tahap pemalasnya tu haha.
Blogging also is a bliss walaupun yes dulu banyak merapu (sekarang pun)

Cik Tetra said...

NADIA:

Hahahahhaa yes! sepp sikit!

Blogging dulu lagi merapuuu omg. Kenot tgk laaa! hahahaha