Followers

Apr 9, 2016

Work VS Study

Assalammualaikum.


Kerja dengan Belajar. Mana korang pilih? and for me, i choose both.*crying . Now, i'm taking master in FLP mode. Apa itu FLP? FLP stand for Flexible Learning Program. Datang kelas sebulan sekali. Tapi yang masakknya, sebab kelas setiap hari sabtu, Dari pukul 9 pagi sampai 9 malam. Serius tepuuu gilaaaa. Weh lama boleh tak? Dah la aku dari JB gerak ke shah alam. Non Stop.

Biasanya, sebulan sekali this is my schedule. Hari jumaat malam gerak shah alam, sebab kelas hari sabtu pagi. Jumaat tu kerja. So, balik kerja pukul 5 lebih. sampai rumah tolak jammed tolak ape sampai pukul 7. gerak larkin pukul 10 malam sebab tiket bas pukul 11 malam. Nasib baik amik master ade geng. Dengan syafiqah. So, once a month. kita kena lalui onak liku ranjau berduri.

Naik bas pukul 11 malam. Sampai Shah Alam pukul 3 lebih. Dekat seksyen 17 tu kiteorang amik teksi nak pergi puncak. Nasib baik ade junior amik master fulltime, then sampai puncak kiteorang tumpang rumah dia kejap sementara nk tunggu kelas pukul 9. The journey continue pada pukul 9 pagi. Kelas slot pertama pada pukul 9-12. Pukul 12- 2 waktu rehat, solat, makan dan sewaktu dengannya. Class kedua mula pukul 2 petang hingga 5 petang. Weh serius ngantuk kelas pukul 2 ni ya auloooooo. Okay lepas habis kelas rehat satu jam untuk minum petang and solat asar. Sebab the last class start pukul 6 petang-8 malam. Untuk kelas malam, biasa prof bagi keluar awal untuk kiteorg solat maghrib and so on.

Habis kelas, mintak tolong kawan hantar sampai KL sentral. Ingat ye, yang paling penting sebenarnya hulur duit minyak bila tumpang kereta member. Sebab, Kenderaan diorg tak bergerak atas faktor persahabatan. Kahkahkah. Ini jangan mentang2 kawan, kat buat tak tahu je. Sambung cerita, sampai KL sentral, naik train ke tbs, terus beli tiket gerak balik JB. 

and biasanya sampai larkin pukul 3 pagi. Disebabkan kiteorang malas nak menyusahkan family untuk amik di larkin, jadi aku and syafiqah stay dekat kfc or mcd larkin sementara nk tunggu shuttle bas pukul 6 lebih. Biasanya kiteorang solat subuh dulu dekat surau larkin. 

Beginilah nasib kami seorang bacpacker sejati untuk menuntut ilmu. hahahahha. Btw antara cabaran kerja sambil belajar ni, time nk buat assignment. Paling mereput. Balik kerja dah penat. Bila masa ntah nk buat assignmnet. Stress sis macam ni. Huhu. Btw, May Allah Bless our journey. We have to be strong physically and mentally to face through the journey.



Kakak Puma,
Cik Tetra

4 comments:

Kenny De Eduardo said...

salute buat kalian berdua :)

Aliff Haikal said...

cik tetra masih study ? wowwwwwww. hebatnya !! salute !! heheheee goodluck kak . semoga dpt habiskan master dengan jayanya .

Cik Tetra said...

Thank you Kenny De Eduardo :)

Cik Tetra said...

ALiff haikal : HA AHH, akak masih study uolls. cuma satu jelah, kawin je belum. Hahahahaha. thank you kal, kalau kawin jemput akak. hehe.