Followers

Jan 26, 2013

Recipe Of The Day : Aiskrim Goreng.

Assalammualaikum Bloggers

Hari ni aku nak kongsi satu resepi yang sangat ringkas. Yang pastinya resepi ni sesuai untuk semua golongan. Ecece. Tadi Mak Long dgn Cousin datang rumah. Dorang ckp nak ajak buat Aiskrim goreng. So jadilah Aiskrim goreng kami! hihi.

Ape yang penting. Cost untuk buat Aiskrim Goreng ni murah and senang dicari. Its so simple. Lets take a look. :)

Bahan-bahan yang perlu ada

1. Roti
2. Aiskrim
3. Tepung Gandum (sediakan dalam satu mangkuk dan gaul dengan air)
4. Gelas / gelas / apepun (untuk tekap roti)

Cara-cara membuatnya.

1. Pertama sekali, pastikan Aiskrim tu sejuk. Ingat ye. sejuk! 

2. Ambil satu scoop Aiskrim letak atas roti. okay sila lihat gambar dibawah


 3. Selepas itu, amik tepung gandum yang dah digaul dengan air. sapu dikeliling roti tadi. Jangan sapu dekat aiskrim pulak. Tepung gandun ni guna untuk gam roti ni. So time goreng taklah terbukak nanti :) 

 4. kemudian, amik lagi sekeping roti, tutup aiskrim tadi and then tekan sekeliling roti yang telah digam dengan tepung gandum itu tadi. Jangan tekan bahagian aiskrim sudah la ye. >.<

  

5. And then amik la gelas ke cawan ke, ape2 ke. Macam aku, just guna penutup tharmos. hihi. Tekap roti macam kat bawah ni. 


6. Tadaaaaa. jadilah roti aiskrim yang belum digoreng. lepas da buat terus simpan dalam peti sejuk. Simpan sampai aiskrim dan roti beku. Maksud aku sampai aiskrim dlm roti tu keras sikit.

tadaaaaaa.
macam pau pon ade jugak kan.
Maaf anak dara buat kerja bersepah satu meja. hew hew.
 7. Lepas tu, Boleh la goreng. pastikan, pastikan and pastikan MINYAK dalam kuali betul2 panas baru lah boleh goreng ye!  Jangan goreng lama sangat. Sebab nanti aiskrim cair. Cukuplah sekadar goreng kasi nampak roti tu garing sikit. Araso? :D

WALAUPUN dah goreng. Aiskrim tetap tak cair. sebab dah beku dlm peti ais and goreng tak lama. Its Nyummy!


p/s : SELAMAT MENCUBE :D

12 comments:

cik rusyie said...

macam senang. nanti kena try. thankss !

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Dulu akak pernah buat...memang sedapkan...bila tgk cik tetra buat ni rasa nak buat jugak.. :)

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Dulu akak pernah buat ni..memang sedapkan...bila tgk cik tetra buat..rasa nak buat jugak.. :)

AwieKashi said...

nak jugak!!!
buatkan satu untuk kita....!!
plissseee!!!

Cik Tetra said...

kak lily : heeeee kita baru je nk try buat kak. hihi. kalau akak buat mesti qis suka kan. sebab aiskrim :D

Cik Tetra said...

awie : naj jugak ke? yela2 nanti kita buatkan SATU utk awk ye, delivery. --' hahahaha

AwieKashi said...

okay...cepatlah...dah bapa ari nie..
poslaju keja ke tak?

Cik Tetra said...

awie : kita dah post dahhh. esok check depan rumah ye. okbai. hihi

AwieKashi said...

okay,klau tak ganti rugi! kbai..

Cik Tetra said...

awie: cehhh kemain nak ganti rugi. ciskekkkk! okbai.

CTK said...

dah buat! sedappppp!

Cik Tetra said...

CTK : heeee kannnn. :D