Followers

Oct 12, 2012

SOLAT dan PENGERTIAN

Assalammualaikum Bloggers,


Solat. Solat itu tiang agama. Satu kewajiban bagi kita umat islam. Tapi kadang2 pernah tak kita terfikir adakah solat kita diterima. Biasanya kita akan cakap "Dah solat ni, kire dah tunaikan ibadah la" tapi kadang2 kite terlupa. Solat tanpa "makna" adakah ia solat yang sempurna? Faham maksud aku? maksudnya setiap doa dan surah yang kite lafazkan dalam solat. Adakah kite faham maksudnya? atau mungkin kite cuma melafazkan tanpa ade pengertian. Solat itu hidup. So takkan kite nak biarkan dia hidup tanpa roh. Solat tanpa makna menjadikan kite tidak kyusuk dalam solat.

Dulu, aku solat tapi aku tak pernah tahu ape maksud surah2 yang aku bace. Aku sekadar baca ikut tertib. Tapi tak pernah tahu maksud. And solat aku KOSONG. Sekadar menunaikan ibadah. And masa tu la aku terfikir. Kenapa aku tak dapat rasa kemanisan dalam ibadah. Aku google. Aku bace forum2. And aku terbaca. "Solat lah dengan Pengertian" and dari situ barulah aku faham.

Mungkin korang dah lama sedar benda ni and aku baru 2 tahun lepas tersedar benda ni. Time tu umur aku 19. Tapi takpe tak kire lah bila kite baru tersedar. Itu tak penting. Yang penting  kita sanggup berubah ke arah yg lebih baik dan cuba memperbaiki diri.

Entri ni sekadar berkongsi, dan peringatan untuk diri sendiri jugak. Jom sama2 menghayati makna dalam solat.

1. Takbiratul-Ihram / Takbir

Allah Maha Besar.


2. Doa Iftitah

Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya. Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang. Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi, dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik. Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku, matiku adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam. Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.

3. Al-Fatihah

Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani. Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Yang maha pemurah lagi maha mengasihani. Yang menguasai hari pembalasan. Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.

4. Bacaan ketika rukuk

Maha Suci TuhanKu Yang Maha Besar dan dengan segala puji-pujiannya. 

5. Bacaan ketika bangun dari rukuk

Allah mendengar pujian orang yang memujinya.

6. Bacaan ketika iktidal

Wahai Tuhan kami bagi Engkaulah segala pujian.

7. Bacaan ketika sujud

Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya.

8. Bacaan ketika duduk di antara dua sujud

Ya Allah, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku, lindungilah daku, angkatlah darjatku, rezekikan daku, berilah aku petunjuk, selamatkanlah daku dan maafkanlah akan daku.

9. Bacaan ketika Tahiyat Awal

Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.

10. Bacaan ketika Tahiyat Akhir

Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya. Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim. Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.

11. Doa Qunut

Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki. Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan. Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin. Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku. Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan. Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau. Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu. Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi. Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau. Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan. Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau. Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dan sahabatsahabatnya. Salam Sejahtera ke atas kamu berserta rahmat Allah.

Ingat lagi, waktu duduk diantara dua sujud. Selalu bace cepat2 ayat tu. Padahal maksud ayat tu sangat penting kot. "Ya Allah, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku, lindungilah daku, angkatlah darjatku, rezekikan daku, berilah aku petunjuk, selamatkanlah daku dan maafkanlah akan daku"


p/s: mencuba menjadi manusia yang lebih baik.

4 comments:

Alia Rahmat said...

Thanks for the sharing kakak :)

Cik Tetra said...

alia : sama2 alia. :)

AwieKashi said...

alhamdullillah.... =)

TiranaAduka said...

nice sharing