Followers

Jul 11, 2012

Daerah itu.

Assalammualaikum bloggers.

Segamat? ceruk mane segamat ni wehh? ohh segamat ni dalam negeri johor eh? Oh kat situ ade UiTM eh? Kenapa aku tau tak pasal segamat ni? okeh tu antara persoalan persoalan yang bermain di minda. *dah mcm lagu najwa latif pulak. haha. Actually 3 tahun lepas. Lepas SPM aku apply UPU and then dapat lah tawaran belajar kat UiTM segamat, diulangi UiTM SEGAMAT okehh. Mule2 aku happy la jugak. Dapat kat Segamat je. Sebab still dalam area johor. Boleh balik rumah selalu. Segamat =====> JB tak la jauh mane. 3 jam *jeee u ollss. setelelah menempuh labis, chaah, tenang, yong peng dan sebagainya barulahh jumpe highway u ollsss. *lap peluh.

Ape ade dekat segamat? Mase first time datang segamat ni. Masa nak menuju ke Yuaitiem tu. Aku ckp lah kat mak aku. "mak bandar segamat yg mane satu" aku punya laa dok usha2 kiri kanan kiri kanan. Walaweyhh. ni kee SEGAMAT? -.- rase terpencil sangat. First outing. Bas kuning uitm turunkan aku n kawan2 kat depan BILLION. Billion u ollsss. Kau adee? haha. Then pusing2 la satu bandar segamat tu. Pergi McD la, Upwell laa. Burger segamat laa. Cendol Segamat la. Woahh. 
Bila lepak dengan member2 kat rumah. Diorang mesti cakap. wehh macam mane rase duduk PEKAN segamat? cehh nak je aku cili mulut diorang ni. heh heh heh. Sebenarnya aku tak kisah pong tercampak kat mane2 daerah sekalipun. Aku ni bukannya jenis suke enjoy sgt. Sepanjang 3 tahun aku kat segamat tu. Boleh kire la bape kali aku kuar g melaka. SEKALI dalam 3 tahun okeh u ollsss. Anyway, tu pon pergi mase part 3. Selebihhnya aku banyak duduk dalam kampus. And kuar g bandar segamat kalau barang2 keperluan da abis. Balik JB baru kuar ngn member2. No hal laa. Overnite? sekali seumur hidup pon tak pernah. Maklumlah kite ni anak yang baik. Semua benda mintak kebenaran ibu bapa. Baru lah ade keberkatan. tak gituu? hehe. 
 
Sekarang ni. Alhamdulillah aku berjaya menghabiskan Zaman Diploma kat UiTM Segamat. Syukur2. Tapi last day aku nak tinggalkan UiTM aritu. Sumpah sedih gile. Lepas subuh. aku, simaa, hanan and Ibah strolling pusing satu segamat. Seronok bercampur sedih. Y.Y wuuu wuuuu. Segamat yang dulunya aku panggil tempat terpencil, tersorok, sume yang terr laa. Jadi daerah yang paling dirindui. wuuu. UiTM Segamat yang tenang. Kolej Suluk Belingkung yang mendamaikan. Betul2 buat aku rindu. Macam2 kenangan tercipta kat sana. Sedih, pahit, manis, gembira, kelam kabut. Semua Ade. 

Kawan kawan, roommate. Classmate, wingmate, lecturer, penawar, Uptown, Pasar malam. kedai pama, NR, Kedai kak Sarah, DST, DSB, LT, BK, SL, Blok I - C - U, Coolblog, Bilik Mpp, Bilik Lecturer, Speaker Corner, Kolej Sektor A, B and C and semua lahhhh. Rinduuuu kengkawan, rindu nak pergi tempat2 kat situ. rindu nak Lalu situ, nak makan kat Situ, nak masuk situ and semuaa laah :') Kesimpulannya. Hargailah semua yang ade. Ciptalah seberapa banyak memori dengan kengkawan. Enjoy kampus life. Jangan dok nak 'Homesick* nanti kau dah habis diploma. Baru nak rindu2. sudahlah! #eh haha. Junior2 sekarang dah untung. Ade IFC laa, Big apple la. One Segamat Fully open kan? wayang pon dah ade. Ape lagi korang nak? Bersyukur okeh. jgn nak complain2. Dulu kiteorang dekat 2 tahun setengah hidup kat segamat takde wayang ape kejadah sume takde. Boleh je hidup. kikiki.

Btw tak sabar nak buat clearance kat uitm nanti. Insyaallah kalau takde aral melintang. Bulan puasa nanti sampailah sana. :) nak buat sekarang. Tapi tak dapat cuti keje laa. wuuu. Sadisss. Tapi takpe. Boleh berbuka kat UiTM nanti. heeee. Adik adik. Nantikan kehadiran kakak senior mu ini yee! hehe. Pastikan karpet hitam terbentang luas depan Post PakGuard. Hew hew hew. 
 
Dear Segamat,
Nantikan kehadiran insan yang sangat merinduimu. #3Words for you. I LOVE YOU and I MISS YOU :')

antara tweet2 dari kengkawan yang datang segamat buat clearance. *jeles*

6 comments:

Aliff Haikal said...

hehe segamat memang agak terpencil kan . haikal sendiri tak pernah pergi segamat . Tapi sekarang kan segamat dah nak maju :)

Tahniah Cik tetra sebab dah habiskan pengajian kat situ . wehuuuuuuu kalau dapat Satu Uni kan best nanti degree . hehe

Noor Adibah said...

otoke tulisan cik tetra kali ni alahaii macam semut! aisehmen. haha! nak baca pakai kanta pemsbesar nie! MUAHAHAHA!


P/S: mohon cik senah besar kan tulisan iyeee..iye..

Noor Adibah said...

jyeahh. awak dah besar kan. haa. nampak pon. huhu

camne lah si haikal ni baca. bagus betul penglihatan budak akaun ni! hehe

Waeda, awak same lah mcam kita. kire awak bernasib baik jugak la. kita tak penah overnite melaka kot! wuuuu.. mama dan abah tak bagi.. tapi takpe. kita tak kesah semua tu! hehehe :)

P/S: awak.. nanti kan..kita harap awak dapat kawan ramai2 kat tempat baru. pastu awak kenal kan kite eh! eh! :))

Wanie Asri said...

*menantikan kehadiran akak terchenta*
>.<

first time nak jumpa nie ! nebes ! ouhhh

Yui Light said...

Pengalaman mengajar kita tentang kehidupan. Time flies so fast :')

si robot comel said...

segamat best best,kita syukur dapat segamat ni haa,salam ramadhan :)