Followers

Oct 14, 2011

Zaman sekolah VS Zaman universiti..

Semalam kat fb. Kawan-kawan sekolah komen kat video lame yang aku buat untuk dorg. Serius rindu gile dengan sekolah. Rindu dengan dorang, rindu dengan cikgu, rindu dengan crush lagi. hahaha. Aku ingat lagi cikgu pernah ckp nanti awak da masuk U lagi best dari sekolah. Tapi bagi aku tak kot. Zaman sekolah lagi best dari zaman U. Banyak kenangan kot time kat sekolah dulu. smlm diorang sume berbincang nak buat reunion. tu yang aku tak sabar tuh. Tak sabar nak jumpe diorang. Korang Mesti dah lain kan sekarang. Yela dah 3 tahun kot. Last jumpe korang tahun lepas time reunion berbuka puasa.

"beza zaman sekolah ngn zaman universiti"

#1
zaman sekolah : setiap hari isnin ade perhimpunan, sebagai seorang pengawas kena tarik bendera time nyanyi lagu..okeh tu sgt awesome.. :)
zaman universiti : hari isnin xde pape pon , same macam hari2 lain.

#2
zaman sekolah : setiap pagi kena datang pukul 7.15, kalau datang lewat kena denda ngn cikgu.
zaman universiti : kelas tak tentu. paling awal pon pukul 8.00.

#3
zaman sekolah : pakai baju seragam, baju kurung putih, kain biru, tudung putih ngn kasut putih. tapi pengawas pakai baju warne purple cair, kain warne biru, tudung wrne biru  and kasut hitam..heeee best2.. :)
zaman universiti: lantak korang la nak pakai baju ape yang penting ikut sahsiah rupe diri.

#4
zaman sekolah : nak pergi toilet kena bgtau cikgu. kena amik pas keluar dulu.
zaman universiti : kalau nak keluar g tandas, terus keluar takyah cakap.

#5
zaman sekolah : hari-hari cikgu amik kedatangan. siap panggil name..
zaman universiti : lantak korg la nak dtg ke taknak. ade lecturer kisah, ade lecturer yang tak kisah.

#6
zaman sekolah : panggilan untuk tenaga pengajar Cikgu.
zaman universiti : panggilan untuk tenaga pengajar Miss, puan, Prof, Sir and byk lagila.

#7
zaman sekolah : dekat sekolah tak boleh bawak handphone. Kalau dapat tau kena rampas.haha
zaman universiti : boleh bawak handphone. ade yang mesej dalam kelas lagi.

#8
zaman sekolah : makan kat kantin harge murah je. takde choice.
zaman universiti : makan kat gerai, harge mahal sikit tapi byk choice.

#9
zaman sekolah : kerja sekolah berlambak-lambak. tapi tak tension pon. kena buat sebab cikgu nak check esok
zaman universiti : assignment berlambak2 and sangat tension.

#10
zaman sekolah : bile dah tingkatan 5 rase diri macam dah besar. Dah senior la katakan.
zaman universiti : sekarang ni bile aku nmpak budak2 pakai baju sekolah. aku cakap "alahai budak sekolah, kecik lagi"

sebenarnya banyak lagi perbezaan tapi aku rase korang pon tahu kan sebab pernah alami jugak kan. Kalau lah ade doraemon, kan ade mesin mase aku nak balik ke zaman sekolah. Omaigod bestnye. Eh tapi bile aku cakap zaman sekolah best bukanlah zaman U ni x best langsung. best mmg best tapi tak dapat nk challenge zaman sekolah ka. k la bubye.

My School- SMK Taman Molek, Johor Bahru









p/s:  :(

72 comments:

yen(toka ziizokukuto) said...

owh kak,,,kenapa kembalikan balik ingatan ku,,,sob sob,,,,hehehehhe,,dulu time skolah,,rasa macam nak cepat habis je kan,heheh

Cik Tetra said...

yen: HAHAAHAHA..alaa akak saje je biar korg igt skola balik..eh takla..time skola dulu akak rase syg nk tinggalkan kot..huhu..

AwieKashi said...

aku pun rindu skolah aku...
huhu...
cikgu asyik tya je bila aku nak buat tuisyen kat budak2... :)

*awesome x?
wakakakaka

Cik Tetra said...

awie: untunglah siap cikgu panggil ajar tuisyen..awesome kot.. :)

AwieKashi said...

sangat kan???!

Cik Tetra said...

KAU MEMANG

sangat
sangat
sangat
sangat
sangat
sangat
sangat
sangat
sangat
sangat
sangat
sangat
sangat
sangat
sangat
sangat
sangat
sangat

dan TERSANGAT AWESOME!!!!

suha said...

cantik sekolahh.

teringat masa sekolah dulu. hmmm. :)

Noor Adibah Binti A.Latif said...

Wahh.. sekolah waeda gilee cantik.. hehe. :)

rindu zaman sekolah.. dulu masa sekolah Menci! tapi bila dah masuk U baru terasa rindu kan suasana sekolah.. ngan kawan2 nye lagi ngan cikgu2 nye lagi yang best2..

Ceritera Hati Saya said...

sekolah wahi canteks la

reenapple said...

oh.. aku zaman sekolah tiap3 hari perhimpunan.. ~ngee~

msredcheesecake said...

Kat u bole pakai mekap gi kelas... Hheee

AwieKashi said...

HAHAHAHAHA!
ko terpengaruh dgn penyakit ceplos nie~

Cik Tetra said...

sue: heee..cantik kan..huhu tau xpe..teringat kat skola mesti rindu..huhu..

Cik Tetra said...

Ibah: heee cantik eh..thanks.. :)

la yeke..ibah x suke skola eh..kite pulak..dr dulu mmg suke n sedih gile nk tinggalkan skola..hikhik..tau xpe..rindu ngn cikgu2 yg best!! :D

Cik Tetra said...

anis: cantik eh?? terima kasih.. :)

Cik Tetra said...

reenaple: hee yeke..same la hari2 ade perhimpunan..cume ari isnin formal n lame sikit..HAHA.. :D

Cik Tetra said...

msredcheesecake: hahahaha..err..mmg boleh pkai..tp x suke pkai sgt..setakat eyeliner je la..eyeliner sgt penting ye!! hehe.. :D

Cik Tetra said...

awie: tau xpe..mmg aku dah berjangkit ngn sindrom dia tu..muahahaha..

AwieKashi said...

SANGAT!!!!

Cik Tetra said...

ye aku tau.. :D

Noor Adibah Binti A.Latif said...

herm herm. bukan x suke sekolah laa.. sukee... cuma ade mimpi ngeri sikit x dapat dilupakan time form1 hahahaha! erkk.. tu yg ingat sampai laa niee

Cik Tetra said...

ibah: owwhhh.mesti sadisss kan mimpi ngeri tu..hikhik..cite la sikit.. :D

RinsyaRyc said...

hehe.. tetiba teringat kenangan lama...


nomu nomu nomu... chua! ><

Ahmad Fazren said...

sokongt yg nombor satu .hehee

Cik Tetra said...

RinsyaRyc: hehehe..best kan igt kenangan time skola.. :)

nomu..nomu chua.. :)

Cik Tetra said...

ahmad fazren: heeeeeee...yeah!!! :D

Ariel Pocong said...

cntk skola dr uitm kn???
hahahha

shahirah Rose said...

cantiknya sekolah...wahhh..rindu zaman budak2..:(

Cik Tetra said...

ariel: HAHAHAHA..agak la..tp jgn risau..uitm tetap dihatiku.. :)

Cik Tetra said...

shahirah: heee..thanks..rindu kan zaman budak2.. :)

AwieKashi said...

sekolah memang cantik....

Cik Tetra said...

awie: cantik kan..SMKTM dihatiku.. :)

AwieKashi said...

ye cantik....
cantik sangat!

Cik Tetra said...

awie: eh kau ni nak puji ke nk mrh ni haaa?? HAHA.. :D

AwieKashi said...

puji la nie...
kang tetiba aku marah tak ke pelik pulak kang -.-


*jeles sebab kolah kau cantik dari kolah aku...

Cik Tetra said...

awie:hahah..tau xpe..heee bestnya skolah aku lg cntik dr sekola kau..hahaha.. ;)

AwieKashi said...

HAmbikkkkk!!!
untunglah kolah cantik...

Ratu Lissa said...

org kata, zaman sekolah rendah paling best. tak tau lah, betul ke tidak sebab baru je nk tinggalkan sekolah, hehe..

sekarang dh habis UPSR, so cikgu pun tak masuk kelas meskipun peperiksaan akhir tahun kena jugak ambik. kelas kitorang mmg bising sgt, tp best. gonna miss that moment..gonna miss my friend. :D

Cik Yana said...

Rindunya zaman sekolah! Rindunya nak pakai baju sekolah! Uwaaa~

Cik Tetra said...

awie: haha..okey aku amik!! hahahaha..gembira mak jemah.. :D

Cik Tetra said...

ratu lissa: heeee yeke..wah adik dah amik upsr la ni..gud luck ye..smoga dpt result yg oke..

sekolah rendah pon best..tp bile da form five..so lebih rindu dkt yg terakhir zaman sekolah.. :)

Cik Tetra said...

cik yana: huhu..tau xpe..rindu nk pakai bju pengawas.. :)

AwieKashi said...

tak cantik xpe..
jgn cantik pada kenangan.... ;)

Cik Tetra said...

awie: alahhh aku main2 jela..bg aku tak kisah la skola cntik ke tak..yg penting tu tmpt kite blaja..tu yg penting.. :)

AwieKashi said...

HAHAAHAH!
yup..itu yang IMPORTANT...!
*cakap omputeh ckt..

Cik Tetra said...

awie: yeah!! give me five bebeh!! :)

AwieKashi said...

Yeahhhh!!!!!
cayalah la sama lu beb!

Cik Tetra said...

awie: yeahhh..jeongmaalll..haha

AwieKashi said...

Dah mula dah korea diaaaa~

Cik Tetra said...

awie: alaaa...biselaa..waeda kot.. :D

AwieKashi said...

krek...krek.....
bunyi airconditionaleeee

Cik Tetra said...

awie: krek krek bunyi biawak.. :P

AwieKashi said...

biawak bunyi macam tu ea??
tak tahu lak awie.... 0.o'

Cik Tetra said...

awie: eh mmg la biawak kt JB bunyi camtuhh..haha

AwieKashi said...

ingatkan biawak komodo je bunyi cam tuh...


*sangat sesuatu...

Cik Tetra said...

hahahaha..ala biawak tu pon same..

*sesuatu sgt..^^,

AwieKashi said...

HEHEHEHE!
sengal....bingal...tringal....

Cik Tetra said...

okeh sy faham dan sedar diri saya..terima kasih atas perhatian anda.. :'(

AwieKashi said...

alaaaaa....majuk la pulak...
sori..sori....~
haa...dah toktampi....

Cik Tetra said...

awie: eh mane ade majuk la..buat penat je toktampi..HAHAHA..

hamzah ian said...

zaman skolah ttp best.. hehe

Cik Tetra said...

hamzah: yeah!! zaman skolah ttp de best!! :)

mysara said...

zaman skolah ada kenangannyer yg tersendiri kn...;)

Si qusowt said...

erk..sedih lak bace..dulu selalu kene rotan n marah time kelas..coz xsiap kan keje..walaupon sakit tp 2 kenangn pling yg pling aku rindu..:(

Ariel Pocong said...

pe syg giler kt uitm..maaf kn aq sbb kutuk uitm....
Sorry uitm

Cik Tetra said...

myasara: huhu..betul2...setiap org msti ade kenangan yg tersendiri.. :)

Cik Tetra said...

si qusowt: hahaha yeke..tp mesti bile ingat2 balik senyum kan,,tuhla..benda yang pahit pon akan jadi kenangan yg best bile kite ingat2 balik.. :)

Cik Tetra said...

ariel: hahaha..tau xpe..mmg syg kot!..maaf anda diterima!!hahaha.. :D

Shuhaida Subri said...

tuan blog.. tq sbb sudi follow blog sy.

Jom melawat:
http://shuhaidablog.blogspot.com

Cik Tetra said...

shuhaida: same2..thanks kos follow my blog jugak.. :)

sis92 said...

wuuu
rindu zman skolah
sobsobs:(

Cik Tetra said...

sis92: huhu tau xpe..rindu sgt! :)