Followers

Oct 20, 2011

Recipe Of The Day : Kuih Badak Berendam.

akhirnya jadi jugak aku buat kuih hari ni. Plan nak buat kuih Puteri Mandi. Entah macam mane bila kuih tu da siap jadi Kuih Badak Berendam Pulak. Hahaha. Saboo je lahh. Kuih ni khas untuk Cik Panda kite yang nak sgt tengok Cik Tetra buat kuih dengan air tangan sendiri.

Cara-Cara Membuatnya:

1. Mula-mula kena buat Inti kelapa
Bahan-bahan
 -kelapa putih
-gula merah
-garam secukup rase
-mule-mule masukkan air dalam kuali dengan masukkan gula merah.
-then kacau sampai pekat n sebati lepas tu masukkan santan dan kacau hingga sebati jugak.


2. Sediakan Air Santan

Bahan-bahan
-air santan yang diperah
-lepas tu letak tepung pulut sikit dan garam secukup rase
-kacau hingga mendidih
-masukkan daun pandan.


3. Sediakan Adunan Tepung

Bahan-bahan
-Tepung pulut ikut sukatan berapa banyak kite nak buat
-tepung gandum 1/2 cawan
-kacau adunan tepung tu then masukkan sedikit demi sedikit air garam yang dicampur bersama perwarna hijau.
-then uli sampai sebati.



ok tadaaaaa da siap pon. Selamat menjamu Selera.
|
|
|
|
|
|


p/s: nanti nak buat kuih lain pulak lahh.. :D

34 comments:

RinsyaRyc said...

err.. err... rasa lapo pulak.. huhu... *siyes lapa*

Iffah Afeefah said...

Wah xsngke pandai masak

bestla gni

Cik Tetra said...

Rin: hahaha..lapa ehh..g la makan.. :)

Cik Tetra said...

iffah: hahaha..boleh la..setakat kuih2 je..reti la... heeeeee.. :)

.ain. said...

alamak. nak makan kuih buah melaka la pulak ... nyummmyyy2

Cik Tetra said...

Ain: heeee...tuh la teringin jgk nk mkn buah melaka..sedap jgk kan..nk buat la nanti.. :)

Noor Adibah Binti A.Latif said...

haishh.. tenet ni lembab lah..

baru dapat komen.. hihi..
Pandai dah die buat kuih!! heehe.. tak lama lagi boleh laa buat untuk ibah.. betul2. ibah nak makan nie.. bawak tau nanti.. naik sem! haha

Cik Tetra said...

ibah: heeee.. x la pandai sgt..ni pon mak yg ajar...hikhik..nak rase eh?? insyaallah kalau ade rezeki next sem kite bawak utk ibah eh.. :)

fiezah91 said...

nak rasa nak rasa. pos sini boleh? hehe :P

Cik Tetra said...

fiezah: nak rase eh?? hehe boleh3..mai JB laa.. :D

yen(toka ziizokukuto) said...

alah mak aii,,comel nye lah kuih tu,,,heheheh,,secomel tuannye erk,,hahahahha :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

macam kuih buah melakakan..
boleh cuba buat nanti ni.. ;)

Cik Tetra said...

yen:heeeeee...comel ehh...hikhik..gumawo.. :D

hahahahhahhahha

Cik Tetra said...

KAK lily: a ah..lebih kurg..nanti try lahhh.. :)

HaLuNa ReTrO said...

eley..yew yew jerk dye buat..entah2 pic search kat google image kn..haha..=P

nazirah said...

wah tanx CT utk resipi ni balek nt nak cube la yeayy

Cik Tetra said...

haluna: eh..betul sy yg buat..eh ade plak amik kt google..aiyooo..ni buat sendiri tau.. :P

Cik Tetra said...

nazirah: heee oke..cube laaa.. :)

msredcheesecake said...

Pas ni wat puteri mandi pulak... Peberet tu.. Heee

suha said...

wahh, practise masuk dapur sudahh. heeh :)

Cik Tetra said...

msredcheesecake: heeeee..ok..lps ni nak wat puteri mandi pulak.. :)

Cik Tetra said...

sue: hehe..mestilahh u ollss.. :D

HaLuNa ReTrO said...

ye la tu..klw btol buat ape lg..anta ler umh hal..heee~~ =P

Cik Tetra said...

hal: alaa da hbis laa kuih tuu...hehe.. :D

yan_n.i.m said...

makan ngah lapo sodap nih ngapppppp 2 ketul badak berendam. hikss

nana said...

sedapnya...lama sungguh tak mkn kuih ini. tapi nak tanya, nape part jari uh diblurkan...hu3

muhamad hanif said...

sedap tak. Sedap tak ?



AHHAHAHAHAH

Cik Tetra said...

yan: hikhiks..sedap eh..nahh mkn lg..heeee.. :D

Cik Tetra said...

kak nana: heeee..da lme x mkn eh?? nti buatlahh..blurrkan sb tgn tuhhh bertepung..heeee... :D

Cik Tetra said...

anip: boleh tnye lakk..mestilahh sedap..waeda yg buat kot!! hehe.. :D

PaK PiS said...

sedapnye.. tp lg best klu ada yg buat kn..hehe ^^_

Cik Tetra said...

pak pis: heeee..mmg sedap..err..suh la mak kamu buatkan..mesti lg sedap.. :)

aiEz said...

salah satu dr fevret aie..suka,err tolong buatkan?hee

Cik Tetra said...

aiEz: favourite eh..buatkan?? er boleh je..hikhik.. :D